1. Stabiliți un scop

Aceasta ar trebui să fie cea mai mare dorință care pot fi realizată cu bani. Pentru ca challenge-ul să funcționeze, obiectivul ar trebui să fie mai atractiv decât mâncarea delicioasă și distracţiile cu prietenii. Cere-i copilului să scrie scopul într-un loc vizibil. Apoi, alături scrie cât costă acesta.

Dacă obiectul este scump și trebuie să economisească prea mult, asigură-ți că copilul ar trebui să colecteze o parte din sumă, iar restul îl vei adăuga tu.

2. Împărțiți obiectivul în etape

Decideți cât trebuie să economisiţi într-o săptămână. Pentru aceasta, copilul trebuie să decidă când vrea să primească un lucru și să-i împartă valoarea la numărul de săptămâni.

3. Identificaţi „consumatorii” de bani

Potrivit statisticilor, adolescenții își cheltuiesc cea mai mare parte a banilor pe buzunar pentru a merge la filme, gustări și suc, dar și pentru plata telefonului mobil. Transferă valoarea lucrului dorit în ceea ce îi cumpără adesea copilul, cum ar fi pizza sau o sticlă de suc. Acest lucru vă va ajuta să faceți vizibil și ușor de înțeles drumul către obiectiv: de exemplu, pentru a cumpăra scuter electric, trebuie să renunțe la 30 pizze.

Invită copilul să identifice „găurile negre” în care zboară banii lui. Pentru a face acest lucru, trebuie să noteze ce a cheltuit săptămâna trecută și să identifice chestiile care ar putea fi evitate. Acestea sunt „consumatorii” de bani. Dacă le refuză, va putea să economisească mai mult și să strângă suma necesară cât mai repede.

Arătă-i copilului că are posibilitatea de a alege. El decide ce este important pentru el aici și acum. Dacă, de exemplu, pentru un adolescent este mai important să meargă la filme cu o fată pe care o place, atunci achiziționarea unei biciclete poate fi amânată pentru mai târziu.

4. Spune-i cum ar putea să economisească mai mult

Iată câteva tehnici care îl vor ajuta să nu cheltuiască bani pe lucruri mici (de altfel, metodele funcționează și pentru adulți):

  • Metoda notebook-ului. Roagă-ți copilul să scrie fiecare tranzacție, dar nu pentru tine, ci pentru el însuși (nu este nevoie să-ți arate notițele). Este important ca el a fost capabil să vadă costurile suplimentare și să calculeze banii cheltuiți în zadar.
  • Metoda mărfurilor necumpărate. Data viitoare, când copilul și-a dorit mult să cumpere ceva, convinge-l să amâne cumpărarea pentru câteva zile. Emoțiile se vor calma și el va fi capabil să ia lua o decizie rațională.
  • Metoda 1/10. Oferta de a reține 10% din fiecare sumă care ajunge în mâinile copilului, astfel încât acestea să nu fie cheltuite pe o ciocolată de prisos.
  • Metoda timpului de lucru. În cazul în care copilul dumneavoastră are o experiență de muncă,  învață-l să-și transfere produsul dorit în orele de muncă: calculați cât de mult va trebui să lucreze pentru a cumpăra, de exemplu, un alt hanorac. O astfel de gândire va face cheltuielile mai puțin plăcute.

5. Găsiți oferte avantajoase

Când suma necesară este colectată, cere-i copilului să analizeze ofertele din magazine diferite, să caute reduceri și promoții și să aleagă opțiunea cea mai profitabilă.

6. Cumpărați și sărbătoriți

Când lucrul dorit este cumpărat, creați amintiri plăcute: organizați o cină în familie sau o petrecere prietenoasă, faceți o fotografie și un videoclip pentru memorie. Acest lucru va ajuta la crearea unui lanț în creier: economisirea și atingerea obiectivelor sunt plăcute. Astfel, data viitoare copilul însuși va dori să strângă bani pentru realizarea unei noi dorințe.

Sursa