Succesului nu i-a bătut imediat la ușă: Franklin a avut nevoie de foarte mult timp pentru acel copil de 15 ani să se transforme într-un scriitor faimos, inventator, diplomat și funcționat de stat. Și iată ce l-a ajutat:

1. Încearcă să afli adevărata valoare a lucrurilor

Prima lecție financiară Franklin a primit-o în copilărie. Când avea 7 ani, și-a cheltuit tot banii pe care îi avea pentru un fluier care scotea sunetele ce îi plăceau la nebunie. Iar când s-a întors acasă, fluiera fără încetare, fiind mândru de cumpărătura pe care a făcut-o. Însă cei de acasă nu i-au împărtășit entuziasmul: ei l-au luat peste picior atunci când au auzit cât a plătit Benjamin pentru fluier, apoi i-au spus că de fapt a plătit de patru ori mai mult decât prețul real.

Peste câțiva ani, într-o scrisoare către prietenul său, Franklin spunea că acea cumpărătură i-a adus mai multă dezamăgire decât satisfacție. Însă atunci micul Benjamin a înțeles că evaluarea corectă a lucrurilor este una dintre cele mai importante abilități în viață.

Când am devenit adult, am întâlnit foarte mulți oameni care au plătit prea mult pentru fluierele lor. Am ajuns la concluzia că cele mai mari dezamăgiri sunt cauzate de evaluări greșite ale unor lucruri din viața noastră. Atunci când apare tentația de a cumpăra ceva, îmi amintesc de acea experiență din copilărie și mă trezesc la realitate.

Lecție: Stabilește propriile criterii valorice pentru lucruri și ține cont întotdeauna de ele.

2. Fii independent

Tatăl lui Franklin își dorea ca fiul său să aibă educație bună, însă îi ajungeau bani doar pentru doi ani de studii. Atunci în familie au decis că băiatul trebuie să meargă pe urmele tatălui și să știe să producă lumânări și săpun.

Această activitate nu-i trezea mare entuziasm lui Franklin, din acest motiv, tatălui îi era frică că băiatul va fugi și l-a trimis în mai multe ateliere în speranța că acesta își va dezvolta interesul pentru alte activități. În fiecare atelier băiatul învăța câte ceva nou. Astfel el a căpătat experiență în a crea lucruri manual.

Mi-a fost util faptul că am învățat mai multe meserii și am reușit să creez ceva pentru casă, dacă nu reușeam să găsesc vreun meșter.

Mai apoi, Franklin a învățat independent. El a găsit o activitate care i-a captat atenția – cititul. În acea vreme, afacerile tipografice erau slab dezvoltate în America, cărțile noi erau foarte scumpe, iar cele care erau în biblioteca tatălui său nu erau pe placul băiatului. Iar asta l-a învățat pe tânărul Franklin să facă economii: punea bani de-o parte pentru a-și cumpăra cărți.

Atunci când familia a înțeles că Franklin este interesat de cărți, au constat că locul lui ar fi într-o tipografie. Unul dintre frații eroului nostru a deschis la Boston propria tipografie și l-a luat pe Benjamin în calitate de asistent. Iar el nu a dezamăgit: repara tiparele, făcea gravuri și chiar turna fonturi.

Ulterior, Franklin a înțeles că anume învățământul individual l-a influențat cel mai mult.

Lecție: Nu te limita la teorie. Rezervă-ți mai mult timp pentru activitățile practice. Este mai important să înveți să faci ceva cu propriile mâini, decât să citești despre cum a făcut asta altcineva.

3. Investește în sine

Pentru ca în viitor să ai mai mult timp și mai mulți bani, trebuie să investești în sine. În loc să-ți cheltui banii pentru distracții de moment, investește în ceea ce îți va aduce beneficii sănătății, carierei, relațiilor și educației.

Franklin a investit cu succes în sine. Toți banii și timpul lui au fost investiți unei singuri activități: cititul. Cunoștințele despre lume, societate, diferite domenii ale vieții, le-a obținut din cărți. În așa mod, tânărul și-a construit un fel de airbag, înlocuind școala cu studiul individual.

Cititul a fost unica distracție pe care mi-am permis-o. Nu-mi petreceam timpul nici prin cârciumi, nici pe jocuri sau alte activități, munceam în tipografie, îndeplinindu-mi sarcinile.

Lecție: Nu-ți cheltui timpul în zadar. Găsește acea activitate care îți este pe suflet și fă totul ca să fii cel mai bun. Înainte de a face ceva, însă, gândește-te dacă îți va fi de folos în viitor.

4. Să ai în jurul tău doar prieteni care împart aceeași viziune

Odată ce s-a mutat la Londra, Franklin s-a angajat la o tipografie. Iar noul său prieten, James Ralph, care a venit în capitala engleză fără niciun ban în buzunar a procedat altfel. El împrumuta bani de la un amic bogat, încercând fără succes să devină actor, cler sau jurnalist. Tinerii aveau viziuni diferite despre viață, iar în scurt timp prietenia lor s-a rupt. Ralph așa și nu i-a mai întors cei 27 de funți pe care i-a împrumutat de la Franklin.

După acest caz, Franklin a început să-și aleagă cu atenție prietenii. El și-a dedicat viața căutând oamenii care împărtășesc aceleași viziuni și idealuri ca și el. Pentru Franklin era important ca să-și poată împărtăși prietenilor diferite idei și să primească în schimb susținere sau o critică constructivă.

Lecție: Prietenii sunt familia pe care ne-o alegem siguri. Găsește oameni cu aceleași viziuni, care te vor înțelege dintr-un cuvânt și te vor susține nu doar în momentele de glorie.

5. Nu-ți trăda valorile pentru bani

Franklin și-a dorit întotdeauna să atingă culmi și să se îmbogățească. Însă el nu era gata să-și sacrifice principiile morale pentru bani ușori.

Atunci când Franklin a lansat publicația „Ziarul Pennsylvaniei”, un bărbat i-a propus o sumă uriașă pentru ca acesta să-și publice piesa. Poezia era atât de oribilă, încât Franklin i-a spus „nu” autorului.

Lecție: Nu încheia contracte cu cinstea de dragul banilor. De cele mai multe ori rezultatul va fi dezamăgitor.

6. Răbdarea și munca te vor face bogat

Succesul nu vine imediat. Franklin a avut nevoie de zeci de ani de muncă asiduă pentru a se transforma dintr-un asistent care îndeplinește cele mai murdare sarcini într-un proprietar de tipografie. Apoi a depus eforturi considerente pentru a transforma tipografia într-o afacere profitabilă. Ani de-a rândul, fiind funcționar de stat, avea o viață de spartan și muncea mult pentru a nu fi mai prejos de concurenții săi.

Și-a pus o singură regulă: nimic nu se obține ușor. Este nevoie de mult efort pentru a obține rezultatul dorit. Franklin niciodată nu a crezut în diferitele metode de îmbogățire, considerându-le necinstite și îi critica direct pe cei care erau pasionați de căutarea comorilor.

Lecție. Munca cinstită va fi întotdeauna remunerată. Nu încerca să te minți pe tine însuți și să cauți metode mai ușoare pentru a te îmbogăți.

7. Timpul costă bani

Acest aforism foarte popular în zilele noastre îi este atribuit lui Franklin. Următoarea istorioară a avut loc în magazinul lui Franklin:

Cumpărător: Cât costă această carte?
Vânzător: Un dolar.
Cumpărător: Un dolar? Poate o vinzi mai ieftin?
Vânzător: De asta și o vând cu un dolar.
Cumpărătorul: Ai putea să-l chemi te rog pe proprietarul magazinului?
Vânzător: Cred că este ocupat cu sarcini mai importante.
Cumpărător: Oricum te rog să-l chemi.
Franklin: Cu ce vă pot ajuta?
Cumpărătorul: Domnule Franklin, cu cât ați putea să-mi vindeți această carte?
Franklin: Un dolar și 15 cenți.
Cumpărător: Un dolar și 15 cenți? Vânzătorul dvs mi-a spus că mi-o vinde cu un dolar!
Franklin: Totul este corect. Mai bine aș fi câștigat un dolar decât să-mi întrerup munca.
Cumpărător: Bine. Și totuși spuneți-mi cel mai mic preț.
Franklin: Un dolar și 50 de cenți.
Cumpărător: Un dolar și 50 de cenți? Doar dvs mi-ați spus că costă un dolar și 15 cenți.
Franklin: Da, și trebuia să o cumpărați cu acel preț, dar nu cu un dolar și 50 de cenți cât costă acum.

Cumpărătorul a pus banii pe masă, a luat banii și a plecat.

Este foarte important să știi să-ți organizezi timpul și să îți planifici sarcinile. Un grafic bun te poate ajuta în drumul tău spre succes.

Lecție: Timpul este unul dintre cele mai importante resurse. Administrează-l inteligent.

8. Banii sunt un instrument pentru a obține ceea ce îți dorești, dar nu însuși scopul

Cei care cunosc superficial biografia lui Franklin s-ar putea să li se pară că el era doar un capitalist zgârcit care nu se gândea la nimic altceva decât la bani. E o părere total greșită. Până a renunțat la afacerile cu tipografia (când avea 42 de ani) Franklin s-a limitat de la multe lucruri, pentru a obține suma necesară.

Pensionarea devreme a lui Franklin a adus rezultatele așteptate: anume în această perioadă el a făcut câteva descoperiri științifice, dar și a inventat lucruri pe care noi le utilizăm și în ziua de astăzi. Bogăția nu i s-a urcat la cap lui Franklin, ci din contra: l-a ajutat să-și trăiască restul vieții așa cum și-a dorit.

Lecție: Banii nu trebuie să fie scopul tău final. Întotdeauna dorește-ți mai mult decât o mulțime de foi colorate.

Sursa