Cum afli că oferi mai mult decât trebuie oamenilor din jur

Sunt sigură că ai auzit de multe ori fraza: „Mai bine să oferi, decât să primești”. La prima vedere, pare o frază înțeleaptă, însă pentru majoritatea dintre noi are cu totul alt sens. Gândește-te la asta. Am fost învățați să fim un prieten bun, o soție, fiică, angajat, mamă, partener bun – adică să oferim cât mai mult. Chiar dacă nu avem timp pentru asta, nu avem bani și nici energie. Și nu pur și simplu să oferi, ci să dai, să dai, să dai, să dai până nu mai rămâne nimic în interiorul tău.

Atunci când oferi prea mult ești ca o bancă care oferă bani, dar nu primește nimic înapoi.

Și nu trebuie să fii geniu ca să înțelegi cu ce se va încheia această aventură – faliment. Noi prea mult oferim, prea puțin ne permitem să luam, și din acest motiv obosim sufletește, fizic și moral – falimentăm. Pe o parte – să oferim altora înseamnă să fim buni, să manifestăm grijă și iubire, sacrificându-ne sănătatea, bunăstarea și fericirea. Pentru că nu ai niciun strop de iubire pentru cel mai important om din viața ta – TU.

Fiind o persoană care tinde mereu spre culmi sau SUPERWOMAN, căreia i-au spus că ea poate să fie orice dorește, am oferit oamenilor prea mult. Și în fiecare zi trebuie să am grijă de balanța dintre a oferi – a primi.

Am muncit prea mult, puneam mai presus dorințele altor oameni și le ofeream tot ce puteam. Din această cauză, câteva luni consecutive eram ca un zombie. Corpul mi s-a îmbolnăvit pentru a-mi oferi „posibilitatea” să mă odihnesc. Uneori simțeam o oboseală psihologică atât de puternică, încât stăteam ca o legumă pe pat și priveam zeci de episoade ale unor seriale de dragoste.

Cred că a venit timpul să redactezi puțin fraza „Oferă mai mult, primește mai puțin” în „Mai bine oferi și primești”.  Schimbând această frază, îți  poți schimba chiar și viața. Imaginează-ți că indicatorul că ești un bun prieten/mamă/partener/iubită/etc arată nu doar în cazul când ai oferit, dar depinde și de cât primești înapoi.

Pentru a echilibra răspunsurile la această situație oferi/primești, trebuie să îți evaluezi obiceiurile. Se întâmplă uneori să…: 

Spui „da” oamenilor și proiectelor atunci când, de fapt, vrei să spui „nu”, apoi ești stresată permanent și nu reușești să îndeplinești sarcinile până la final?

Răspunzi „sunt ocupată” la întrebarea „ce faci”?

Ți se pară că este imposibil să ai timp liber pentru tine?

Ți se pară că ziua nu are destule ore pentru a reuși toate planurile tale?

Se întâmplă să fii iritată, nemulțumită și dezamăgită mai des decât ai fi fericită, mulțumită și odihnită?

Lucrezi mai mult de 10 ore pe zi – pentru tine asta înseamnă rutină?

Îmbolnăvindu-te, te bucuri în secret că în sfârșit poți să te odihnești?

Muncind, te simți vinovat pentru faptul că nu ești alături de familie, iar fiind alături de familie te simți vinovată pentru că nu muncești?

Oferi prea multe, apoi simți furie, negare, și mai și simți că nu ești susținută și apreciată?

Identificând aceste semne, poți găsi scurgerea în zadar de energie, timp și fericire.

Cum să încetezi să mai oferi atât de mult?

1. Atunci când simți că începi să dai tot mai mult, ia o pauză și analizează-ți puterile.

2. Utilizează această pauză pentru a te asculta și a înțelege cum să te susții, dar nu să te sacrifici.

3. Oprește-te, respiră adânc și întreabă-te: „Destul – ce înseamnă asta?”

4. Așteaptă răspunsul și oferă doar atât cât crezi că e necesar, nu mai mult.

S-ar putea să ți se pară o sarcină neconfortabilă și imposibilă. Oamenii care s-au obișnuit să ofere prea mult ar putea să aibă nevoie de ani pentru a-și schimba șabloanele de comportament și să învețe să se iubească pe sine. Însă iubindu-te și având grijă de sine, poți să obții mult mai mult și să și îi ajuți pe cei din jur. Asta înseamnă echilibru în viață.

Autor: Christine Arylo

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.